MKB Toegankelijke Route
MKB Toegankelijke Route
Gemeente Noardeast-Fryslân streeft ernaar om de winkelgebieden voor iedereen goed toegankelijk te maken, zodat alle inwoners en bezoekers zelfstandig op pad kunnen. Of het nu gaat om boodschappen doen, een winkel bezoeken, of een hapje eten met vrienden, dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, ongeacht eventuele visuele, auditieve, lichamelijke of andere beperkingen. In het kader hiervan neemt de gemeente deel aan het project MKB Toegankelijke Route, waarbij we samen de toegankelijkheid van het centrum van Dokkum zullen verbeteren. MKB Toegankelijke Routes is een initiatief binnen het programma MKB Toegankelijk, opgezet door MKB-Nederland en VNO-NCW, en maakt deel uit van het Rijksprogramma ‘Doe onbeperkt mee’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Doel van dit project
Het doel van dit project is om de toegankelijkheid van de winkelgebieden in kaart te brengen, zodat inwoners en bezoekers kunnen zien welke winkels, horeca- en vrijetijdslocaties toegankelijk zijn. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld in de Ongehinderd-app en op de website, die al door meer dan 400.000 gebruikers wordt geraadpleegd om hun bezoek aan een gemeente of locatie voor te bereiden. Zowel ondernemers als de gemeente krijgen advies over aanpassingen die de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
Wat staat er op de planning?
1. Werving en opleiding van verkenners en ambassadeurs
Inwoners met een beperking spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de MKB Toegankelijke Route. Zij kunnen zich inzetten als verkenner of ambassadeur.
- Verkenner: De verkenner beoordeelt de toegankelijkheid van locaties door nieuwe locaties toe te voegen via de Ongehinderd-app en vragen te beantwoorden over de entrees.
- Ambassadeur: De ambassadeur gaat verder dan het beoordelen van entrees; hij of zij gaat in gesprek met ondernemers over deelname aan de MKB Toegankelijke Route. De ambassadeur voert zelf geen toetsingen uit. Indien een ondernemer wil deelnemen, zal een expert van Ongehinderd de locatie toetsen volgens het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
De eerste stap is het werven van verkenners en ambassadeurs. Ongehinderd zorgt voor de training van de ambassadeurs ter voorbereiding op gesprekken met ondernemers. De waardevolle inzet van verkenners en ambassadeurs wordt niet alleen gewaardeerd, maar ook beloond! Verkenners en ambassadeurs kunnen punten verdienen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden, kunnen deze punten worden uitbetaald of worden ingewisseld voor bijvoorbeeld een hapje of drankje, een dagje uit, of een leuke aankoop.
2. Beoordelen en aansluiten van locaties
De verkenners gaan aan de slag met het beoordelen van entrees van locaties en de ambassadeurs gaan ondernemers persoonlijk benaderen met de vraag of zij willen deelnemen aan de MKB Toegankelijke Route. Ondernemers kunnen zichzelf ook aanmelden.
3. Toetsing en advisering van ondernemers
Deelnemende ondernemingen worden bezocht door een toegankelijkheidsexpert van Ongehinderd, die de locatie toetst op basis van de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De ondernemer ontvangt een adviesrapport met aanbevelingen om de toegankelijkheid te verbeteren. Deze toegankelijkheidsinformatie wordt opgenomen in de Ongehinderd App en op de website. Ondernemers die aan de criteria voldoen, krijgen een keurmerksticker die zichtbaar kan worden geplaatst bij de ingang en in de app.
4. Toetsing van de openbare ruimte
Om te waarborgen dat deelnemende ondernemingen ook goed bereikbaar zijn voor mensen met een beperking, wordt tevens gekeken naar de toegankelijkheid van de openbare ruimte in de winkelgebieden. Ongehinderd zal de openbare ruimte toetsen en de gemeente voorzien van een adviesrapport met aanbevelingen.
5. Presentatie van de MKB Toegankelijke Route
Zodra alle informatie in de app is verwerkt, zal Ongehinderd de route aan de gemeente presenteren.
Geef je nu op als verkenner of ambassadeur
We zijn op zoek naar inwoners met een beperking die als verkenner of ambassadeur willen helpen. Verkenners gaan op pad om entrees van locaties te beoordelen op de toegankelijkheid. Ambassadeurs gaan een stap verder door niet alleen entrees te beoordelen, maar ook het gesprek aan te gaan met ondernemers en locaties aan te sluiten bij de MKB Toegankelijke Route. De verkenner en ambassadeurs voeren zelf géén toetsingen uit. Als een locatie wil aansluiten, komt een expert van Ongehinderd langs om de locatie te toetsen volgens de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
De waardevolle inzet van verkenners en ambassadeurs wordt niet alleen gewaardeerd, maar ook beloond! Ambassadeurs kunnen punten verdienen die flexibel ingezet kunnen worden. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden, kunnen deze punten worden uitbetaald of ingewisseld voor beloningen zoals een hapje of drankje, een dagje uit, of een leuke aankoop.
Meld u nu aan op de website van Ongehinderd.