Actie Geveltuin en actie Steenbreek
Samen met u willen we onze leefomgeving kleurrijker, groener en duurzamer maken! Doet u ook mee?
De acties Geveltuin en Steenbreek lopen nu het hele jaar door. Voorgaande jaren organiseerden we hier een speciale dag voor.
Door mee te doen aan het project ruilt u bestrating in voor groen. Op deze manier willen we de biodiversiteit stimuleren en onze leefomgeving groener maken.
Wat houdt het in?
Als inwoners en gemeente steken we samen de handen uit de mouwen om de omgeving een stukje groener te maken.
Wilt u meedoen? Dan kunt u zich aanmelden. De gemeente neemt dan contact met u op om de voorbereidingen af te stemmen. Lees hier meer over in de flyers. U kunt ze hieronder downloaden.
Wat is een geveltuin?
Lang niet iedereen heeft een (voor)tuin. Dit geeft een versteend straatbeeld. Door een smal strookje tegels voor uw huis weg te halen, kunt u toch een minituintje maken. Dit is goed voor het klimaat én het ziet er ook nog eens kleurrijk uit.
Een geveltuin is een smalle groenstrook langs de gevel van een gebouw. Met geveltuintjes is een straat snel opgefleurd. Een vergunning is niet nodig.
De gemeente staat helemaal achter het aanleggen van geveltuinen. Onze buitendienst helpt u graag. Na aanmelding nemen we contact met u op om alvast voorbereidingen te treffen. Zo helpen wij bij het verwijderen van de stenen op gemeentelijke grond en het straatzand. Per woning leveren wij geschikte grond.
Spelregels
- Het geveltuintje moet direct aan de woning grenzen en is maximaal 40 cm breed en de lengte is nader te bepalen.
- De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het tuintje en zorgt ervoor dat anderen er geen overlast van hebben.
Verjaring
Na het aanleggen van de geveltuin ontvangt u een brief van de gemeente. Hierin staat o.a. een bevestiging dat u een geveltuin op gemeentegrond hebt gekregen waarbij verjaring niet kan optreden.
> Bekijk hier de Geveltuin & Steenbreek flyer
Aanmelden voor actie Geveltuin kan het hele jaar door, via geveltuin@noardeast-fryslan.nl.
Wat is Steenbreek?
Veel inwoners hebben een (voor)tuin die voor een (groot) deel verhard is met (sier)bestrating. Meer groen zorgt ervoor dat er meer regenwater in de bodem zakt. Dit helpt om het grondwater weer op peil te krijgen. Zo stroomt er minder schoon hemelwater in het riool.
Het is de bedoeling om (onnodige) verhardingen te vervangen door groen.
De gemeente vindt het belangrijk om de leefomgeving en onze tuinen meer te ‘vergroenen’. Daarom sluiten we ons aan bij de activiteiten van de landelijke Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om, in plaats van stenen en tegels, meer groen in onze omgeving te brengen.
Ook bij deze actie helpt onze buitendienst u graag. Na aanmelding nemen we contact met u op om alvast voorbereidingen te treffen.
> Bekijk hier de Geveltuin & Steenbreek flyer
Aanmelden voor actie Steenbreek kan het hele jaar door, via steenbreek@noardeast-fryslan.nl.
Terugblikken op actie Geveltuin en actie Steenbreek
2022: Wegens groot succes herhalen we de Geveltuindag! Nu in combinatie met actie Steenbreek
De Geveltuindag in combinatie met actie Steenbreek
Fleurige bloemen, mooie planten, een blauwe lucht en heerlijk in het zonnetje. Zo zag de Geveltuindag en actie Steenbreek 2022 op 22 september 2022 in Burum, Ferwert, Hallum, Holwerd, Kollum en in de binnenstad van Dokkum eruit! Tegels eruit, planten en bloemen erin. Elke meter helpt om onze gemeente een stukje groener te maken. Bedankt voor het meedoen en tot volgend jaar.
Bekijk hier de video van de Geveltuindag en actie Steenbreek in 2022.
2021: Geveltuindag en actie Steenbreek
De geveltuindag in 2021 in de binnenstad van Dokkum was een groot succes!
Ongeveer 4 jaar geleden is het idee ontstaan voor meer kleur & fleur. In 2021 zijn met veel enthousiasme geveltuintjes aangelegd in de binnenstad van Dokkum. Dit jaar doen we op 6 locaties de geveltuinactie in combinatie met de steenbreekactie. Volgend jaar willen we de actie nog verder uitbreiden naar andere locaties.
Bekijk hier de video van de geveltuindag in 2021.