Een bijzondere bergingsklus

Er zijn 2 vliegtuigen die worden geborgen. Dit zijn een Vickers Wellington HE346 van 166 squadron Royal Air Force. En ook wordt een Messerschmitt Bf 109 ‘Gelbe 3’, van het Duitse Jagdgeschwader geborgen. Aan boord van beide toestellen bevinden zich waarschijnlijk stoffelijke resten van de bemanningsleden; 5 vliegeniers in de Wellington en 1 in de Messerschmitt. 

Dijkversterking tussen Lauwersmeer en Koehool

Aanleiding voor de berging van Wellington HE346 vormt een geplande dijkversterking tussen Koehool en het Lauwersmeer, waar ook een dijkvak tussen Holwert en Ternaard deel van uitmaakt. Juist op die plek, onder de huidige zeedijk, is de bommenwerper op 26 juni 1943 neergestort na een luchtgevecht. Nu er toch aan de dijk moet worden gewerkt, biedt dat een unieke kans om het wrak boven te halen. 

De aanwezigheid van het bergingsmaterieel in Noardeast-Fryslân wordt optimaal benut om ook de Messerschmitt ‘Gelbe 3’ op te graven. Dat vliegtuig verongelukte tijdens een oefening in het Noarderleech op 16 juli 1943, nog geen drie weken na de crash van de HE346.

Complexe berging

De bergingen zijn in technisch opzicht complex en er zijn veel partijen bij betrokken. Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen voert het project uit onder regie van de Stafofficier Vliegtuigbergingen (SOVB) van het Commando Luchtstrijdkrachten. De SOVB wordt geassisteerd door andere specialisten van Defensie, zoals de Explosieven Opruimingsdienst (EODD) en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL).  De BIDKL zorgt voor het veiligstellen van eventuele menselijke resten en begeleidt het proces van herbegraving. 

Historisch onderzoek en familieleden

De gemeente Noardeast-Fryslân, die opdrachtgever is van beide vliegtuigbergingen, vindt het belangrijk dat nabestaanden op de hoogte worden gebracht van het project en dat het verhaal van de gesneuvelde bemanningsleden wordt doorverteld. Voor het verrichten van historisch onderzoek en het leggen van contacten met de betrokken families heeft de gemeente de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) in de arm genomen.