Coronacrisis: Info voor inwoners met een laag inkomen, of die hun baan (dreigen) kwijt te raken

Heeft u vragen of wilt u graag weten of de gemeente u kan helpen bij schulden of inkomen? Dan kunt u altijd bellen of mailen naar de afdeling Meidwaan & Soarch, (0519) 29 88 88 of info@noardeast-fryslân.nl. U kunt ook kijken op de website noordoosthelpt.nl.

Ik heb geen werk of inkomen meer

U heeft een vast of tijdelijk contract en uw werkgever kan uw loon (tijdelijk) niet meer betalen. Uw werkgever kan hiervoor de NOW-regeling aanvragen. U krijgt dan uw loon gewoon doorbetaald. Meer informatie over deze regeling vindt u hier: (klik hier)

Lukt dat niet, omdat uw contract bijvoorbeeld afloopt, of omdat uw werkgever toch niet in aanmerking komt voor deze regeling? Dan kunt u mogelijk een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Een WW-uitkering vraagt u aan via de website werk.nl. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • U verliest 5 uur of meer van uw werk per week
  • U heeft in de laatste 36 weken voordat u werkloos werd minstens 26 weken gewerkt
  • U bent niet door uw eigen schuld werkloos geworden

Meer informatie over een WW-uitkering leest u hier: (klik hier)

Heeft u geen recht op WW?
Dan kunt u mogelijk een bijstandsuitkering krijgen. Bijstand vraagt u aan via de website werk.nl. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • U woont in Nederland
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U heeft niet genoeg inkomen of spaargeld of vermogen om van te leven
  • U krijgt geen andere uitkering

Ik ben student en heb te weinig inkomen

Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) leest u wat er aanvullend mogelijk is naast studiefinanciering (klik hier)

Mijn schulden lopen op

Ons team schulddienstverlening kan u helpen. Hoe eerder u contact met ons opneemt, hoe beter. We kijken met u mee en geven advies. Of het nu gaat om schulden of hulp bij uw administratie. U hoeft hiervoor niets te betalen. Ook als (ex)ondernemer met financiële problemen kunt u bij ons terecht.

Heeft u vragen? Of wilt u een afspraak maken? Wij helpen graag!

Telefoon:          (0519) 29 88 88

E-mail:             infosdv@noardeast-fryslan.nl
 

Wat kunt u zelf doen?

  • Probeer zoveel mogelijk de vaste lasten te betalen. Dit zijn de woonlasten, energie, water, zorgverzekering en in sommige gevallen het telefoonabonnement.
  • Probeer uitstel van betaling te krijgen voor de betaling van de vaste lasten.
  • Neem contact op met schuldeisers voor uitstel van betaling.

Wat kan ik verwachten van andere organisaties?

  • De beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft opgeroepen om zoveel mogelijk af te zien van huisuitzettingen en het afsluiten van water, gas en elektriciteit.
  • De drinkwaterbedrijven gaan voorlopig bij niemand de leidingen afsluiten.
  • Woningcorporaties zullen niet tot huisuitzetting overgaan als mensen door corona in de problemen komen.

Ik heb moeite met rondkomen

U kunt gebruik maken van online geldplannen van het Nibud.  Met deze geldplannen krijgt en houdt u uw geldzaken op orde. U vult uw plan – anoniem – in, en u heeft na invullen een actieplan in handen. U weet precies wat u kunt doen om uw financiële situatie te verbeteren.

De geldplannen zijn geschikt voor alle inkomens: een goed plan voor iedereen.  Maak er gebruik van! Kijk hiervoor op de website: www.startpuntgeldzaken.nl/noordoostfriesland

Het Nibud brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. U kunt deze krant downloaden: (klik hier).

Ik heb moeite met het invullen van formulieren en/of aanvragen via de computer op het gebied van administratie, uitkeringen en geldzaken

In onze gemeenten zijn diverse (vrijwilligers)organisaties actief om u te helpen bij uw administratie, geldzaken, bij het invullen van formulieren of het doen van aanvragen via de computer. Heeft u hulp nodig? Aarzel niet, ze zijn er voor u, juíst in deze moeilijke tijd! De vrijwilligers van Humanitas, SUNOF en Formulierenbrigade kunnen op dit moment op afstand aanvragen kwijtscheldingen doen, aanvragen schuldhulpverlening en aanvragen bijstand of WW uitkeringen. Dit kost even meer tijd, geduld en vindingrijkheid maar het lukt. Daarnaast kunnen ze ook prima op afstand meedenken en adviseren als het gaat om hulp en vragen bij schuldsituaties, moeilijke formulieren e.d.

Dus, een iets andere invulling (geen fysieke) maar wel nog steeds nuttige en passende inzet van de vrijwilligers!

https://www.noordoosthelpt.nl/is/een-vraag-over-2/werk-geld-en-uitkering/geldzaken/administratie/hulp-bij-thuisadministratie

Noodpakket Voedselbanken

In de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zijn er voedselbanken in Kollum, Dokkum/Ferwert en Damwoude. De voedselbanken zullen doorgaan met hun activiteiten. Ze streven ernaar om zo lang als mogelijk voedsel uit te delen aan diegenen die dat hard nodig hebben. Was u nog geen klant van de voedselbank en heeft u door de Coronacrisis tijdelijk geen inkomsten meer? U kunt gebruik maken van de noodpakketten die verstrekt worden door de voedselbanken. De lokale voedselbank legt u uit hoe dat in z’n werk gaat. Klik hier voor meer informatie over de voedselbanken in onze gemeenten: https://www.noordoosthelpt.nl/is/zoeken-2?q=voedselbanken

Betalingsproblemen/huurachterstand

Kunt u tijdelijk de huur niet betalen door maatregelen rondom het coronavirus? Bijvoorbeeld omdat u werkt als zzp'er en nu geen inkomen heeft? Of omdat u een 0-uren contract heeft (bijvoorbeeld omdat u in de horeca werkt) en nu tijdelijk geen salaris ontvangt? Neem dan contact met uw woningcorporatie, zodat er samen naar een oplossing gezicht kan worden!

Extra laptop voor kinderen in arme gezinnen tijdens de Coronacrisis

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 20 maart 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het geld gaat naar Sivon, een ict-coöperatie van besturen van basis- en middelbare scholen. Die organisatie hoopt deze week de eerste laptops te verdelen onder scholen en hulp te bieden bij internetaansluitingen. Voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/nieuws/2020/03/20/extra-ondersteuning-voor-kwetsbare-leerlingen

Deurwaarders

Gerechtsdeurwaarders zien aankomen dat mensen door het coronavirus in de financiële problemen komen. Mkb-ondernemers die ineens hun omzet zien wegvallen, zzp’ers met een lege werkagenda maar ook particulieren die zonder werk zitten: velen van hen hebben nog nooit met een deurwaarder te maken gehad.

Met de campagne ‘bellen is oplossen’ willen gerechtsdeurwaarders hen stimuleren snel te bellen met de gerechtsdeurwaarder, zodat de situatie besproken en opgelost kan worden opgelost. Dat voorkomt dat hun schulden oplopen.

Ik heb op een andere manier hulp nodig tijdens de Coronacrisis

In deze moeilijke tijd met het Coronavirus wordt het welzijn van een ieder flink op de proef gesteld. Dan is het nog belangrijker dat we waar mogelijk, als inwoners in deze regio met zijn allen de schouders eronder zetten en zorgen voor de kwetsbaardere medemens die dit nodig heeft. Wilt u weten wat de welzijnsorganisaties in onze gemeenten voor kunnen betekenen? Kijk dan op de websites van Timpaan Welzijn en stichting welzijn Het Bolwerk; https://het-bolwerk.eu/, https://www.timpaanwelzijn.nl/oproep-aan-alle-inwoners-van-noard-east-friesland-en-dantumadiel/

Kindpakket.nl

Is uw inkomen lager dan 120% van het minimumloon? Of zijn er hoge lasten waardoor er netto te weinig overblijft? Dan is er kindpakket.nl. Het kan voorkomen dat u als ouder(s) geen geld heeft om uw kind(eren) mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport, muziekles, het vieren van een verjaardag of een schoolreisje. U bent niet alleen! Zo kan in Nederland één op de acht kinderen door financiële beperkingen niet meedoen aan voor het kind belangrijke activiteiten.

Aanvragen
Wilt u  een aanvraag doen? Doe dit dan via www.kindpakket.nl. Wanneer er een  postcode wordt ingevoerd, ziet u wie er in aanmerking komt en wat aangevraagd kan worden.