Transitievisie Warmte
Terug naar hoofdpagina Duurzame energie
Ga terug naar
Aardgasvrij
De meeste mensen gebruiken aardgas om te koken en hun woning te verwarmen. Het gebruik van aardgas draagt bij aan de CO2-uitstoot. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat in 2050 alle huizen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Dit betekent dat al onze gebouwen binnen 30 jaar over moeten gaan op een duurzame vorm van warmte. De gemeente heeft de regierol in deze warmtetransitie. Dit is een grote uitdaging. Daarom gaan we stap voor stap en gezamenlijk met onze inwoners aan de slag.
Transitievisie Warmte
Om deze warmtetransitie behapbaar te maken, heeft elke gemeente in 2021 een visiedocument opgesteld: de Transitievisie Warmte. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft deze visie in december 2021 vastgesteld. Hieronder vindt u een link naar deze Transitievisie.
Deze Transitievisie Warmte is in kaart gebracht welke alternatieven voor aardgas mogelijk zijn in onze gemeente en met welke kernen we willen starten. Qua duurzame warmte zijn individuele technieken het meest geschikt in onze gemeente. Ons overkoepelende advies is dan ook om eerst zoveel mogelijk te isoleren en de warmtevraag te beperken. Daarna kunnen goed geïsoleerde woningen (energielabel B of hoger) overstappen op een volledig elektrische warmtepomp en slechter geïsoleerde woningen (energielabel C of lager) overstappen op een hybride warmtepomp. Tot slot zijn Anjum en Dokkum in de visie aangewezen als startkernen. Hier zijn wij in 2022 gestart met de Wijkuitvoeringsplannen.