Eerste dorpen aan de slag met dorpsbiografie

Het kan een bijzonder ‘oud’ verhaal zijn, over een uniek gebouw gaan, een standbeeld, of bijvoorbeeld een excentrieke dorpsgenoot uit het verleden. Inwoners van Burdaard, de Flieterpen, Hallum en Wânswert worden gevraagd om hun ‘stikjes goud’ van het dorp te delen. Een aantal verhalen bundelt de gemeente in een dorpsbiografie over het dorp. 

De dorpenbiografie vertelt over hoe een dorp is ontstaan en beschrijft waardevolle kenmerken. Het biedt ook ruimte aan dorpsverhalen en de beleving van een dorp. Bij dorpsvernieuwingen of ruimtelijke ontwikkelingen in het dorp kan de biografie een inspirerend hulpmiddel zijn, om bepaalde kenmerken in het dorp te behouden of versterken.

Eerste dorpen gaan aan de slag

Eind 2025 wil de gemeente Noardeast-Fryslân van 20 dorpen een dorpsbiografie hebben.  De inwoners van Burdaard,  Flieterpen (Ginnum, Jannum, Lichtaard, Reitsum), Hallum en Wânswert zijn als eerste aan de beurt. Zij kunnen tot halverwege november 2024 hun 'stikje goud' delen. Dat kan via een speciale website, www.stemvannoardeast.nl  

Wat gebeurt er met alle bijdragen?

De gemeente trommelt samen met Dorpsbelangen een groep deskundigen en experts op. In deze groep zitten mensen die heel veel van het dorp weten, in het dorp wonen en historici. De groep checkt of de verhalen kloppen en volledig zijn. En selecteren welke verhalen een plek krijgen in de biografie over van het dorp.

Meer informatie

Hanneke Jouta over de dorpsbiografie

Het MFA Eanjum heeft de vorm van een boerderij die daar vroeger stond. Zo biedt het verleden inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen.

Het MFA Eanjum heeft de vorm van een boerderij die daar vroeger stond. Zo biedt het verleden inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen.