Wijkuitvoeringsplannen

Terug naar hoofdpagina Duurzame energie

Samen werken aan aardgasvrij wonen

In de Wijkuitvoeringsplannen gaan wij concreet voor een wijk of dorp op zoek naar de beste manier om aardgasvrij te worden. Dit doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Gezamenlijk stellen we een uitvoeringsplan op. Zo werken we met elkaar, stap voor stap, op een haalbare en betaalbare manier toe naar een aardgasvrij Noardeast-Fryslân!

Wijkuitvoeringsplan Fûgellân

In de wijk Dokkum Fûgellân liggen kansen voor verduurzaming. De grootste verduurzamingsslag kunnen we behalen door de warmtevraag in de wijk te verduurzamen. Dit betekent dat we woningen en andere gebouwen op termijn niet langer met aardgas maar met duurzame bronnen verwarmen. Hiervoor is de gemeente samen met de bewoners van het Fûgellân actief bezig om te realiseren. Dit noemen wij het Wijkuitvoeringsplan Fûgellân.

Bronnet is het meest aantrekkelijke alternatief

In 2023 is onderzoek gedaan samen met bewoners en belanghebbenden zoals woningcorporatie Thús Wonen, Wetterskip, Liander en Stedin. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het meest haalbare en betaalbare alternatief voor aardgas. Hieruit blijkt dat een bronnet zowel qua investeringen als maandlasten het meest aantrekkelijke alternatief is. Hieronder vindt u een bijlage met de samenvatting van het onderzoek, inclusief de vervolgstappen.

Wat is een bronnet?

Een bronnet is een warmtenet van zeer lage temperatuur. Het levert water op met een warmte van ongeveer 15 graden. Met een warmtepomp in de woning wordt het vervolgens tot een comfortabele temperatuur opgewaardeerd. De bewoner betaalt alleen een aansluitbijdrage en de eigen elektricteitskosten. Voor de geleverde warmte van 15 graden mag geen vergoeding worden gevraagd. Zo zitten bewoners niet vast aan een hoge energieprijs. Daarnaast is het voordeel ten opzichte van een luchtwarmtepomp dat er veel minder elektriciteit nodig is en er buiten de woning geen ventilator nodig is. 

Hoe nu verder met bronnet?

De gemeente werkt het plan voor een bronnet verder uit. Vragen die we onderzoeken zijn:

  • Komt dit bronnet in eigendom van de gemeente of de wijk? Of in gezamenlijk eigendom?
  • Is er netverzwaring nodig? Zo ja, hoeveel?
  • Kunnen we overlast en kosten besparen door de aanleg te combineren met ander onderhoud aan de wijk (bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden)?

Wat kunt u als bewoner alvast doen?

Het kan tot eind 2026 duren voordat u als bewoner van het Fûgellân een aanbod krijgt voor het bronnet. Ongeacht of u wel of niet aan deze voorziening wilt of kunt meedoen, het isoleren van uw (eigen) huis is altijd een goed idee. Ga alvast aan de slag:

Collectief verduurzamen

Het kan soms best een stap zijn om met verduurzaming aan de slag te gaan. Het is tenslotte niet alleen een flinke investering in geld, maar ook in tijd. Dus waarom niet met elkaar? In het Fûgellân is een buurtteam actief dat colleftief zonnepanelen, isolatieglas en vloerisolatie inkoopt. Lees hier meer over deze actie.

Bijlage Handleiding verduurzaming Fûgellân