De regels Wet kwaliteitsborging voor technische bouwen
De regels van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Het doel van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) is om de bouwkwaliteit te verhogen. Degene die een bouwwerk bouwt, is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat bouwwerk. De bouwer moet ook aantonen dat het aan de bouweisen voldoet. De gemeente heeft niet in alle gevallen meer de taak om vooraf bij een vergunningaanvraag te toetsen of uw bouwplan aan de bouwtechnische voorschriften kan voldoen en houdt ook geen toezicht meer tijdens de bouw.
De wet heeft alle soorten bouwwerken ingedeeld in drie gevolgklassen. Hoe erger de gevolgen zijn die door een bouwfout zijn veroorzaakt, hoe groter dat risico, hoe hoger de gevolgklasse. Voor het bouwen van bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1) moet u straks zelf een kwaliteitsborger inhuren. Dit is verplicht. Dit geldt voorlopig alleen voor nieuw te bouwen bouwwerken, niet voor verbouwingen.
Voor andere meer risicovolle bouwwerken moet nog wel een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. De gemeente controleert ook tijdens en na de bouw of het bouwwerk aan de technische bouweisen voldoet.
Wet kwaliteitsborging en gevolgklassen
De Wet kwaliteitsborging heeft alle soorten bouwwerken ingedeeld in gevolgklassen. Gevolgklassen hebben te maken met de gevolgen van bouwfouten voor gebruikers of bewoners. Want bouwen brengt risico’s met zich mee. Denk aan brand, of het instorten van een deel van een gebouw. Hoe groter de gevolgen als er iets misgaat, hoe zwaarder de eisen aan de bouw zijn. Er zijn 3 zogenoemde gevolgklassen.
- Gevolgklasse 1: wordt er in deze categorie niet aan bouwtechnische eisen voldaan, dan zullen er waarschijnlijk weinig persoonlijke gevolgen zijn. Bij deze gevolgklasse moet u denken aan
- vrijstaande eengezinswoningen,
- twee-onder-een-kapwoningen
- rijtjeswoningen, inclusief eventuele aanbouwen
- woonboten
- eenvoudige bedrijfspanden
- kademuren
- zendmasten
- gemalen
- kleine bruggen voor voetgangers en fietsen.
- Gevolgklasse 2: in deze categorie zijn de persoonlijke gevolgen van een fout in de bouw waarschijnlijk een stuk groter. In deze gevolgklasse horen bijvoorbeeld
- bibliotheken,
- kantoren,
- onderwijsgebouwen
- woongebouwen tot 70 meter hoogte.
- Gevolgklasse 3: in deze derde categorie kunnen bij een bouwfout de persoonlijke gevolgen ernstig zijn. Onder deze gevolgklasse vallen bijvoorbeeld
- ziekenhuizen,
- gebouwen hoger dan 70 meter.
De Wet kwaliteitsborging geldt voor gevolgklasse 1
De Wet kwaliteitsborging geldt eerst voor het bouwen van bouwwerken die vallen in gevolgklasse 1. Gaat er later iets mis met dat gebouw of bouwwerk, dan zijn de gevolgen voor de bewoner of gebruiker in verhouding minder groot dan bij bijvoorbeeld in een kantoor waar meer mensen in zijn.
Er gelden wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het bouwwerk ook heeft te maken met regels over monumenten of over brandveiligheid.
De Wkb geldt nog niet voor het verbouwen van bouwwerken
Daarvoor heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning voor de technisch verbouwing van de gemeente nodig, en eventueel een vergunning voor ruimtelijke deel.
Bij deze verbouwingen blijft de gemeente voorlopig toetsen of de bouwplannen aan de bouwtechnische voorschriften kunnen voldoen. Ook houdt de gemeente toezicht tijdens de bouw. U hoeft geen kwaliteitsborger in te schakelen.
De overheid doet nog onderzoek door de overheid of de Wkb later ook voor de andere gevolgklassen gaat gelden en ook daar met kwaliteitsborgers wordt gewerkt.
Meer informatie
Of uw bouwproject onder de Wkb valt, kunt u checken via Omgevingsloket
Op de website Informatiepunt Leefomgeving is hier meer informatie te vinden over de indeling van bouwwerken in gevolgklassen.